Комітет ВР з питань молоді підтримав відновлення фінансування програми житлових кредитів для молоді

 22 вересня 2021 р. голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний узяв участь і виступив на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту.

Під час розгляду проєкту Закону «Про Державний бюджет України на 2022 рік» (реєстр. №6000) очільник Фонду привернув увагу народних депутатів до вкрай незадовільного фінансового забезпечення Державної програми забезпечення молоді житлом. Зокрема, Міністерство розвитку громад та територій України і Держмолодьжитло вийшли з пропозицією передбачити у Держбюджеті України на 2022 рік фінансування зазначеної програми у розмірі 5 млрд. грн. За рахунок цих коштів можна забезпечити житлом понад 5,5 тис. молодих сімей.

Програма молодіжного кредитування не фінансується із загального фонду держбюджету вже протягом шести років, із 2015 року, зазначив Сергій Комнатний. Сьогодні в проєкті Державного бюджету 2022 року закладені видатки на збільшення статутного капіталу Держмолодьжитла, які відповідно до закону спрямовуються на реалізацію Державної програми забезпечення молоді житлом, у обсязі лише 28 млн. грн.

При цьому у відкритих реєстрах Держмолодьжитла для участі в програмах пільгового кредитування молоді перебуває близько 9 тис. кандидатів – молодих родин і одиноких молодих громадян.

У проєкті бюджету передбачено багатомільйонні видатки на відомчі житлові програми у цілій низці міністерств, відомств і установ, тоді як інтереси молоді знов проігноровані, наголосив очільник Фонду.

Необхідно змістити пріоритети держави в бік захисту інтересів молодих громадян. На необхідності відновлення фінансування житлового кредитування молоді як найбільш затребуваного механізму забезпечення житлом наголошують на всіх рівнях і міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, і очільник Мінмолодьспорту Вадим Гутцайт.

За результатами обговорення Комітет Верховної Ради з питань молоді і спорту спрямує до Комітету Верховної Ради з питань бюджету пропозицію щодо підтримки збільшення статутного капіталу Держмолодьжитла на 5 млрд грн: ці кошти мають бути спрямовані на фінансування Державної програми забезпечення молоді житлом у 2022 році. Рішення за профільним комітетом.