НОВИНИ РЕГІОНІВ

Рівне: депутати вимагають від Києва фінансування житлових програм

Депутатський корпус Рівненської міської ради на черговій сесії затвердив звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України та Голови Верховної Ради України щодо необхідності відновлення фінансування програми пільгового довготермінового кредитування молоді.

У зверненні зазначено, що практика реалізації програми показала величезний попит на неї серед української молоді. Але з 2015 року програма пільгового довготермінового кредитування молодих сімей не фінансується з державного бюджету України. Через відсутність державного фінансування Рівненська міська рада щороку виділяє кошти з бюджету міста Рівного. Зокрема, на черговій сесії ухвалене позитивне рішення щодо збільшення такого фінансування. Запланований обсяг фінансування на 2019 рік передбачено у розмірі 9,3 млн. грн.

Але масштаби проблеми забезпечення молоді житлом занадто значні для вирішення її лише за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Депутати Рівненської міськради наголошують, що підтримка молоді в її прагненні будувати власне життя в рідній країні має стати одним із пріоритетів держави. А вирішення житлової проблеми шляхом відновлення реалізації програми пільгового довготермінового кредитування стане стримувальним фактором, що зупинить масовий виїзд молоді за кордон.

Враховуючи гостру необхідність результативних дій для розв’язання однієї з ключових проблем молодих громадян України, Рівненська міська рада просить сприяти відновленню фінансування програми пільгового довготермінового кредитування молоді при перегляді Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік".

Запоріжжя: надано нові кредити

У Запорізькому регіональному управлінні Держмолодьжитла відбулося чергове підписання кредитних угод. Цього разу новоселами, які отримали кредити за рахунок коштів бюджету міста Запоріжжя, стали три сім'ї.

Родини Кайдашевих, Орєхових та Чорненьких відтепер є власниками квартир у комфортабельних новобудовах від ТОВ «ІБК «Рассвет».

Миколаїв: поновлено реалізацію програми «Доступне житло»

У Миколаївському регіональному управлінні Держмолодьжитла укладено перший 2019 року договір про обслуговування коштів для будівництва доступного житла за рахунок коштів державного бюджету відповідно до Постанови КМУ від 10.10.2018 № 819.

Зокрема, підписано договір на будівництво доступного житла у житловому будинку в м. Миколаїв, поблизу дома по вул. Озерній, 47а із сім’єю внутрішньо переміщених осіб. Державна підтримка для зазначеної категорії громадян надається у розмірі 50% від нормативної вартості житла.

Харків: стартує обласна програма для учасників АТО і ООС

На рахунок Харківського регіонального управління Держмолодьжитла надійшли кошти з обласного бюджету для надання підтримки учасникам бойових дій в зоні АТО і ООС на будівництво житла. Виділено 5 млн грн, тобто третина передбачених на 2019 рік видатків.

Раніше, відповідно до умов програми, був затверджений список черговості кандидатів на отримання підтримки. Перших 15 кандидатів уже запрошують до управління.

Кропивницький: на молодіжному форумі йшлося про житлові програми

У Кропивницькому відбулася дискусія «Кропивницький – майбутнє для молоді?» за участю депутатів міської ради, представників молоді та директора Кіровоградського регіонального управління Держмолодьжитла Артема Погребнюка.

Основною темою обговорення був масовий виїзд за кордон молоді та кваліфікованих кадрів через відсутність перспектив розвитку у власній країні, зокрема, неможливість забезпечити себе та родину новим власним житлом.

Представники регіонального управління Держмолодьжитла представили проект програми по забезпеченню молоді міста житлом.

Міська молодь поділилася пропозиціями щодо програми, а депутати підтримали ідею її ухвалення і реалізації, адже житлова проблема є актуальною не тільки для обласного центру.

Підводячи підсумок, керівник РУ зазначив, що такі зустрічі матимуть продовження. «Сьогодні ми ухвалюємо програму забезпечення молоді житлом, а завтра втілюємо мрію про доступне житло у реальність».

***

На засіданні 25 сесії Кіровоградської обласної ради депутати проголосували за внесення змін до обласної програми забезпечення молоді житлом на 2018-2022 роки.

Йдеться про збільшення обсягу фінансування виконання заходів програми на 2019 рік за рахунок обласного бюджету, зокрема, надання пільгових кредитів молоді для будівництва (придбання) житла на території області. Фінансування збільшили з 2,929 млн грн до 3,273 млн грн.

За словами директора регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Артема Погребнюка, наразі в черзі на придбання житла стоять близько 60 осіб.

В рамках цієї програми за півтора роки було видано чотири кредити на придбання житла. Зокрема, на початку цього року за кошти з обласної програми було куплено квартиру для учасника АТО, який стояв в черзі на житло з 2008 року. - Це вперше за п’ять років ми купили житло за кошти обласного бюджету в рамках програми, - каже Артем Погребнюк.