ВИЗНАЧЕНО КРАЩІ РЕГІОНАЛЬНІ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛА

20 лютого відбулася робоча нарада за участю членів правління, директорів регіональних управління/Іпотечного центру та керівників структурних підрозділів центрального апарату Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву. Захід проводився за підсумками презентації стратегій розвитку кожного РУ, які тривали протягом минулого тижня.

  

Відкрив нараду голова правління установи Сергій Комнатний. Стисло надавши оцінку роботі, виконаній у 2018 році регіональними управліннями та центральним апаратом, головним пріоритетом у діяльності Фонду він назвав відновлення довіри громадян до установи. «Кожен день потрібно пояснювати і доводити, що ми відкриті, що програми, які реалізовує Держмолодьжитло, сьогодні максимально прозорі та комфортні для людей за своїми модернізованими умовами», - зазначив Комнатний.

Основним кількісним показником діяльності Держмолодьжитла є договір на придбання житла, підписаний за усіма програмами Фонду із 751 українською родиною. 2017 року таких сімей було 568. Динаміка позитивна, але слід її значно покращити, акцентував очільник установи.

За діючими програмами в межах виділених асигнувань за підсумками минулого року:

361 молода сім‘я отримала пільговий кредит,

5 кредитів за рахунок коштів спеціального фонду державного бюджету було надано сім’ям педагогічних працівників,

108 сімей інших категорій громадян в тому числі учасників АТО отримали пільгові кредити за рахунок місцевих бюджетів.

Державну підтримку за рахунок коштів державного бюджету отримали 237 сімей та 102 сім‘ї за рахунок коштів місцевих бюджетів.

В експлуатацію введено 520 квартир, будівництво яких здійснювалося за рахунок коштів громадян – учасників програм Держмолодьжитла.

Протягом останніх років зберігається чітка тенденція збільшення фінансування житлових програм місцевими бюджетами, чого не скажеш про державний бюджет. Це не дає змоги сповна реалізувати потенціал житлових програм.

«Сподіваємося, що перегляд державного бюджету дозволить нам очікувати збільшення фінансування житлових програм, – сказав Сергій Комнатний. – Правління Держмолодьжитла вживає всіх можливих заходів задля відновлення уваги впливових політичних кіл до проблем житлового забезпечення громадян. Наша стратегічна мета – добитися фінансування на рівні проектів бюджетних запитів».

Прозвучала інформація про роботу Держмолодьжитла щодо модернізації нормативного забезпечення, міжнародної діяльності для залучення позабюджетного фінансування.

«Сьогодні Фондом створена і працює відкрита база кандидатів у позичальники, - зазначив голова правління Фонду. - Це, як і відкритий реєстр за програмою «Доступне житло», є вагомим аргументом, який свідчить, що Держмолодьжитло максимально відкрита і прозора фінансова установа».

На місцевому рівні завдяки активній позиції багатьох регіональних управлінь протягом 2018 року ухвалено 23 нові житлові програми. Діючими на початок 2019 року є 108 місцевих програм. Фінансування житлових програм з місцевих бюджетів сягнуло 240 млн грн. Найбільшу їх кількість має Черкаське регіональне управління – 32, в реалізації Полтавського регіонального управління перебувають 10 житлових програм, 7 програм виконує Миколаївське РУ. Найменше програм у Київській та Хмельницький областях – по одній.

Стратегічною метою на 2019 рік є ухвалення щонайменше 30 нових місцевих програм.

На 2019 рік Держмолодьжитло визначило низку стратегічних цілей:

- відновити фінансування житлових програм з державного бюджету в розмірах, визначених проектами бюджетних запитів,

- збільшення фінансування місцевих житлових програм щонайменше до 300 млн грн.

- розширення зв’язків з громадськими організаціями, в тому числі міжнародними, активний пошук та залучення позабюджетних джерел фінансування житлових програм,

- вирішення питання добудови проблемних об’єктів,

- підвищення якості кредитного портфеля (сьогодні відсоток проблемних кредитів складає 2,8%, що значно менше, ніж у середньому по банківській системі України),

- підвищення якості обслуговування клієнтів Фонду, подальше підвищення рівня прозорості установи.

Підсумовуючи вступний виступ, Сергій Комнатний зазначив: «Ми маємо зробити все можливе, щоб реалізація житлових програм стала одним із стратегічних завдань Державної стратегії регіонального розвитку до 2027 року. Ефективне поєднання оптимізації внутрішніх процесів із політичною активністю керівництва Фонду в центрі та регіонах дадуть очікуваний результат».

Заступник голови правління Ельвіра Левченко підбила підсумки стратегічних сесій РУ та вказала на виявлені недоліки.

Були оприлюднені результати щорічного оцінювання роботи регіональних управлінь.

 2018 року кращими за більшістю показників стали Харківське (директор Олександр Вензель), Полтавське (Олена Алексєєва) і Миколаївське (Василь Федорончук) регіональні управління, які отримали відповідні відзнаки Фонду. Окремо відзначено прогрес Запорізького регіонального управління (директор Юрій Щербина), яке порівняно з 2017 роком піднялося у рейтингу на вісім позицій.