Пільгові іпотечні кредити переселенцям

Сьогодні, 13.05.2021 року, у приміщенні Миколаївської ОДА під головуванням заступника голови Олександра Трайтлі, за участю голів територіальних громад, директора департаменту містобудування, архітектури, капітального будівництва та супроводження проєктів розвитку Миколаївської ОДА Світлани Григор’євої, директора Миколаївського регіонального управління Держмолодьжитла Василя Федорончука та начальника відділу кредитування та інших програм Наталії Мельник відбулася селекторна нарада, на якій обговорювалися питання кредитування внутрішньо переміщених осіб, що проживають на території Миколаївської області.

Олександр Трайтлі зазначив, що на обліку у Миколаївській області перебуває 8451 внутрішньо переміщених осіб, тому питання забезпечення зазначеної категорії житлом є вкрай важливим.

  

Одним із питань порядку денного розглянуто питання пільгового іпотечного кредитування внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, Василь Федорончук доповів про підписання Кабінетом Міністрів України і Урядом Федеративної Республіки Німеччина 3 червня 2020 року Угоди про фінансове співробітництво, яку було ратифіковано 2 грудня 2020 року Верховною Радою України (Закон України від 2 грудня 2020 р. № 1037-IX). 28 грудня 2020 року підписано тристоронню Грантову та Проєктну Угоду на надання грантових коштів між Кабінетом Міністрів України, Держмолодьжитлом і Кредитною Установою для Відбудови (KfW).

15 лютого 2021 року Мінреінтеграції і Держмолодьжитло уклали окремий договір, яким врегульовано умови і процедура спрямування коштів від Міністерства до Держмолодьжитла як виконавця проєкту та 28 квітня 2021 року Кабінет Міністрів України затвердив порядок надання пільгових іпотечних кредитів внутрішньо переміщеним особам за рахунок коштів гранту у розмірі 25,5 млн євро, наданих Урядом Німеччини через Кредитну Установу для Відбудови (KfW).

За умовами Порядку кредити внутрішньо переміщеним особам надаватимуться на термін до 20 років під 3% річних, виходячи з нормативної площі житла (21 кв. м загальної площі на особу і додатково 10,5 кв. м на сім’ю).

Об’єктом кредитування, який внутрішньо переміщені особи обирають самостійно, може бути квартира у багатоквартирному житловому будинку чи одноквартирний житловий будинок, прийняті в експлуатацію не більш 35 років тому чи реконструйовані не більше 25 років тому.

За підсумками наради Миколаївським регіональним управлінням Держмолодьжитла буде направлено відповідну інформацію головам об’єднаних територіальних громад з метою популяризації житлових програм серед внутрішньо переміщених осіб Миколаївської області.  

 https://www.mk.gov.ua/ua/news/?id=95124